2018. szeptember 8., szombat

A propolisz gyógyhatásai és alkalmazása


A propolisz gyógyhatásai és alkalmazása
A propolisz vagy méhszurok egy édes, ragacsos anyag, melyet méhek állítanak elő különböző növényi gyantákból. Ezt a kaptár különböző részeinek rögzítésére, repedések javítására és a méhsejtek erősítésére használják.
A propolisz sok fertőtlenítő anyagot tartalmaz, ezért a kaptárakban természetes tisztaságot, akár sterilitást is lehet tapasztalni. A méhészeti termék érzéstelenítő tulajdonsággal rendelkezik és enyhíti a hőemelkedést. A propoliszos méz rendkívül hatékony a torok-és mandulagyulladás ellen.
Erős baktericid hatását az emberek már régen is ismerték. Erős antibakteriális és vírusölő hatása védi a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól. Érdekes, hogy mesterséges antibiotikumokkal ellentétben a propoliszra a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát, emellett a propolisz az immunsejtek termelését is aktiválja.
Ezen kívül a méhszurok gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a gyulladásos panaszokat és elősegíti a trofikus fekélyek, lassan gyógyuló sebek, ekcémák és bőrbántalmak kezelése utáni gyors regenerálódást.

A propolisz megvásárolható gyógyszertárakban, méhészeti üzletekben, illetve méhészektől is beszerezhető. Vásárlás előtt fontos tudni, hogy friss formájában a propolisz puha és erőteljes méz és viasz illatot áraszt. Az állott propolisz sötét színű, kemény és omladozó. Ha minél tovább meg szeretnénk őrizni a termék gyógyító tulajdonságait, akkor sötét, száraz és tiszta helyen tároljuk szobahőmérsékleten (nem meghaladva a 25 °C-ot)

Kezelésnél általában 4-5 formáját alkalmazzák:
Propolisz (közvetlenül)
Propoliszos méz
Propolisz balzsam
Propolisz tinktúra
Propoliszolaj
A propolisz egy erős hatású anyag, ezért használat előtt érdeklődjön kezelőorvosánál!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése