A homoktövis gyógyító hatásai már régi idők óta ismertek voltak az ember számára. Erről a növény latin elnevezése is árulkodik (Hippophaé rhamnoides L. , Jelentése "Fényes ló”. Már az ókori görögök rájöttek arra, hogy a homoktövis leveleivel etetett lovak szőre fényesebbé és selymesebbé vált, ráadásul a sebeik is gyorsabban begyógyultak. Nem sokkal ezután emberek gyógyítására is elkezdték használni a növényt.
Mai tudósok megállapították, hogy a
homoktövis bogyói bonyolult összetétellel rendelkeznek és szinte az összes ma
ismert vitamint tartalmazzák (legnagyobb
mennyiségben C-vitamint, csak a csipkebogyó és a pirospaprika előzi meg relatív tartalomban).

Emellett a homoktövis bogyók
kalóriaértéke viszonylag alacsony - nagyjából 82 kcal/100 g. Zsírsavai
többnyire telítetlenek (palmitolsav, olajsav). Ez a komplex vegyület biztosítja a homoktövis egyedülálló jótékony
hatását a szervezetünkre. A homoktövist sokféleképpen
használják az orvostudományban. Mindenekelőtt érdemes felhívni a figyelmet a
növény sebgyógyító tulajdonságara és a
bőrre gyakorolt jótékony hatására.
A
homoktövis jótékony hatásai:
•A
"rossz” koleszterin (LDL/low-density lipoprotein) szintjének csökkentése
•Immunrendszer
megerősítése
•Vércukorszint
csökkentése
•Vitamin-hiány
megelőzése
•Potencianövelés
(B-vitamin család)
•Érrendszer
rugalmasságának megemelése
•Trombózis
megelőzése
A
homoktövisből készült termékeket a következő betegségeknél alkalmazzák:
•Gyomorfekély
és nyombélfekély, szív- és érrendszeri betegségek, onkológiai betegségek, felső
és alsó légúti betegségek,
•nőgyógyászati
megbetegedések, szájüregi megbetegedések (sztomatitisz, ínygyulladás), aranyér, proctitis, anális repedések, anémia,
•hasnyálmirigy
betegségei, reuma és köszvény, szemészeti megbetegedések (szürkehályog, égések)
Homoktövis
bogyók

alkalmazzák ezt a hashajtót, mivel
a szintetikus gyógyszerek fogyasztása ellenjavallt.
Homoktövis
olaj

Egyéb
homoktövis termékek
A homoktövis bogyóiból lekvárt,
kompótot, szirupot és édességeket is gyártanak, a levét különböző italokhoz
adják hozzá (bár a hőkezelés során sok hasznos anyagot veszítenek a bogyók).
Lekvár
készítése
1 csésze pépesített bogyóhoz adjunk
hozzá 1,5 csésze cukrot. Ezután alacsony hőfokon kevergessük, míg a cukor fel
nem oldódik. A lekvárt forralni nem kell, mivel sok hasznos anyag és vitamin elveszhet így. A kész lekvárt hűvös helyen
(akár a hűtőszekrényben) tároljuk. A téli időszakban ajánlott a fogyasztása,
mivel olyankor gyengült immunrendszerrel és vitaminhiánnyal rendelkezünk.
Cukrozott
bogyók
A cukrozott
bogyók elkészítéséhez kizárólag a bogyókra és cukorra van szükségünk 1:2
arányban. Fontos, hogy a bogyók frissen szedettek legyenek. A cukrot és a
bogyókat keverje össze, majd hűvös helyen tárolja.
Homoktövislé

Homoktövis
levelek

A levelekből főzetet is
készíthetünk. 1 evőkanálnyi aprózott levélhez adjunk hozzá 1 csésze forralt
vizet. Ezt a keveréket tegyük egy külön edénybe, az edényt pedig tartsuk forró
vízben 15 percig. A főzet erősíti az immunrendszert, elég heti egyszer fogyasztani.
A homoktövis leveleivel
találkozhatunk a gyógyszertárakban árult biológiailag aktív adalékokban (melyek
erősítik a idegrendszert) és az akut légzőszervi megbetegedések elleni
gyógyszerekben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése