2018. szeptember 8., szombat

Miért hasznos a homoktövis?


A homoktövis gyógyító hatásai már régi idők óta ismertek voltak az ember számára. Erről a növény latin elnevezése is árulkodik (Hippophaé rhamnoides L. , Jelentése "Fényes ló”. Már az ókori görögök rájöttek arra, hogy a homoktövis leveleivel etetett lovak szőre fényesebbé és selymesebbé vált, ráadásul a sebeik is gyorsabban begyógyultak. Nem sokkal ezután emberek gyógyítására is elkezdték használni a növényt.
Mai tudósok megállapították, hogy a homoktövis bogyói bonyolult összetétellel rendelkeznek és szinte az összes ma ismert vitamint tartalmazzák (legnagyobb mennyiségben C-vitamint, csak a csipkebogyó és a pirospaprika előzi meg relatív tartalomban).
A homoktövis tartalmaz még B1, B2, B3, B6, és B9-vitamint is. A bogyókban található K-vitamin az anyagcserét segíti. A béta-karotin jó hatással van a verejték-es könnymirigyeinkre. Nagy mennyiségben tartalmaz még A-provitamint, E-vitamint és további hasznos anyagokat - flavonoidokat, szerotonint, almasavat, borkősavat, oxálsavat, ionokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas), olajat (9%-ot a húsa, 12%-ot a magjai), csersavakat, pektint, növényi antibiotikumokat és egyszerű cukrokat (glükózt és fruktózt 3-6%-ban).

Emellett a homoktövis bogyók kalóriaértéke viszonylag alacsony - nagyjából 82 kcal/100 g. Zsírsavai többnyire telítetlenek (palmitolsav, olajsav). Ez a komplex vegyület biztosítja a homoktövis egyedülálló jótékony hatását a szervezetünkre. A homoktövist sokféleképpen használják az orvostudományban. Mindenekelőtt érdemes felhívni a figyelmet a növény sebgyógyító tulajdonságara és a bőrre gyakorolt jótékony hatására.

A homoktövis jótékony hatásai:
A "rossz” koleszterin (LDL/low-density lipoprotein) szintjének csökkentése
Immunrendszer megerősítése
Vércukorszint csökkentése
Vitamin-hiány megelőzése
Potencianövelés (B-vitamin család)
Érrendszer rugalmasságának megemelése
Trombózis megelőzése

A homoktövisből készült termékeket a következő betegségeknél alkalmazzák:
Gyomorfekély és nyombélfekély, szív- és érrendszeri betegségek, onkológiai betegségek, felső és alsó légúti betegségek,
nőgyógyászati megbetegedések, szájüregi megbetegedések (sztomatitisz, ínygyulladás), aranyér, proctitis, anális repedések, anémia,
hasnyálmirigy betegségei, reuma és köszvény, szemészeti megbetegedések (szürkehályog, égések)
 Homoktövis bogyók

A homoktövis bogyói nyers formában a leghasznosabbak, mivel bennük található a legtöbb biológiailag aktív anyag. Sajnos a friss bogyók hamar megromlanak, ezért az orvoslásban inkább a növényből készült leveket, olajokat, kenőcsöket használják. Ezek nagy része megtalálható a gyógyszertárakban. Ettől függetlenül a friss reszelt bogyókat alkalmazhatjuk égési sérüléseknél, fagyásnál vagy gennyes bőrkiütéseknél. A székrekedés kezeléséhez használhatjuk a bogyókból készült főzetet: 1 teáskanálnyi bogyóhoz adjunk 200 ml forralt vizet és 1 teáskanálnyi mézet. Ezt az adagot meleg formában, naponta egyszer fogyasszuk. Főleg terhes nőknél
alkalmazzák ezt a hashajtót, mivel a szintetikus gyógyszerek fogyasztása ellenjavallt.

Homoktövis olaj

A homoktövis olaj több készítményben is előfordul. Az olaj tiszta formában gyógyszertárakban található meg, de önállóan is meg lehet próbálni kinyerni az olajat a friss bogyókból. Ha a bogyók levét állni hagyjuk pár napig, a felszínen megjelenik egy olajos réteg (ez maga a homoktövis olaj). Az olajat hűtőben, sötétített üvegben ajánlott tárolni. Az olajat a kozmetikusok és masszőrök is gyakran használják, mivel tökéletesen átitatja a bőrt, eltávolítja az elhalt bőrsejteket, és megtartja a vizet. A homoktövis olaj képes eltávolítani a ráncokat, erősíti a hajszálakat és a körmöket.

Egyéb homoktövis termékek

A homoktövis bogyóiból lekvárt, kompótot, szirupot és édességeket is gyártanak, a levét különböző italokhoz adják hozzá (bár a hőkezelés során sok hasznos anyagot veszítenek a bogyók).

Lekvár készítése

1 csésze pépesített bogyóhoz adjunk hozzá 1,5 csésze cukrot. Ezután alacsony hőfokon kevergessük, míg a cukor fel nem oldódik. A lekvárt forralni nem kell, mivel sok hasznos anyag és vitamin elveszhet így. A kész lekvárt hűvös helyen (akár a hűtőszekrényben) tároljuk. A téli időszakban ajánlott a fogyasztása, mivel olyankor gyengült immunrendszerrel és vitaminhiánnyal rendelkezünk.

Cukrozott bogyók

A cukrozott bogyók elkészítéséhez kizárólag a bogyókra és cukorra van szükségünk 1:2 arányban. Fontos, hogy a bogyók frissen szedettek legyenek. A cukrot és a bogyókat keverje össze, majd hűvös helyen tárolja.


Homoktövislé

A homoktövis levének kinyeréséhez használhatunk facsarógépet, de elkészíthetjük máshogy is - a bogyókat tegyük forró vízbe pár percre, majd több gézrétegen keresztül préseljük őket össze. Ezt a levet öntsük össze sziruppal (1 kg cukor + 170 ml víz), majd helyezzük hűvös helyre pár órára, közben időnként kevergessük. Miután hagytuk állni, forraljuk a levet 15 percig és a kész terméket öntsük befőttes üvegekbe (hűvös helyen tároljuk).

Homoktövis levelek


A növény levelei is rendkívül hasznosak és sok biológiailag aktív anyagot tartalmaznak. Ilyen például a hiporamin, ami egy antivirális hatásáról ismert alkaloid. A homoktövis leveleiből teát lehet főzni. A tea rendszeres fogyasztása élénkítő hatású, javítja a bél perisztartikáját, enyhíti a depressziót és álmatlanságot, megnyugtatja az idegrendszert és eltávolítja a érzelmi feszültséget.
A levelekből főzetet is készíthetünk. 1 evőkanálnyi aprózott levélhez adjunk hozzá 1 csésze forralt vizet. Ezt a keveréket tegyük egy külön edénybe, az edényt pedig tartsuk forró vízben 15 percig. A főzet erősíti az immunrendszert, elég heti egyszer fogyasztani.
A homoktövis leveleivel találkozhatunk a gyógyszertárakban árult biológiailag aktív adalékokban (melyek erősítik a idegrendszert) és az akut légzőszervi megbetegedések elleni gyógyszerekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése