2018. október 31., szerda

Az Aloe vera különleges gyógyhatása


Az Orvosi aloé (Aloe vera) az aloé nemzetségbe tartozó szukkulens növény. Afrikában és az Arab-félszigeten őshonos. Levelében nagy mennyiségű folyadék halmozódik fel, ezért képes átvészelni az ottani szélsőséges körülményeket.
Az emberre gyakorolt pozitív hatását már 3000 évvel ezelőtti feljegyzések is leírják:
Európában az alábbi fajait használják orvosi és kozmetológiai célokra:
- "Orvosi aloé"/Aloe vera (másik latin nevén Aloe Barbadensis Miller)
- "Fásodó aloé" (latin nevén Aloe Arborescens)
- "Tigris aloé" (latin nevén Aloe Gonialoe Variegata)

Leggyakrabban az Orvosi aloét és a Fásodó aloét alkalmazzák. A Tigris aloét inkább dísznövényként tartják, habár több pozitív hatással is bír. Leveléből nyert levét betegségek gyógyítására használják. Bőrgyulladásnál is alkalmazzák antibakteriális tulajdonsága miatt. Nevét a húsos leveleinek jellegzetes csíkos mintázatáról kapta.
Az Aloe egy rendkívüli növény. A benne található kb. 250 bioaktív anyag mellett másban is kiválik a többi növény közül.

A növény leveleinek 97%-a víz. Az Aloe virágát (szépsége ellenére) nem alkalmazzák az orvoslásban. A növényből készült olaj is gyakran használatos az orvoslásban és a kozmetológiában. A népi orvoslásban szirup, gél és kenőcs formájában is alkalmazzák az Aloe-t. Speciális Aloe-tartalmú injekciót szoktak adni pl. izmok gyógyításánál.

A növény rendkívül sok vitamint tartalmaz: C, E, A, B1, B2, B6, B9 és B12 vitamint is megtalálható benne. Ásványi anyagok közül a kálium, a szelén, a kalcium, a réz, a króm és a nátrium található meg benne.
A levélben a következő anyagokat találhatjuk: illóolajok, egyszerű szerves savak (almasav, citromsav, stb.), flavonoidok, tanninok, béta-karotin, aminosavak (beleértve a glicint, glutaminsavat, aszparaginsavat és az esszenciális aminosavakat), mono-és poliszacharidok, stb.

Mit gyógyít az Aloe?
A növény komponensei a következő szervekre és szervrendszerekre vannak jó hatással:
• szív-és érrendszer
• gyomor-és bélrendszer
• bőr
• immunrendszer és idegrendszer
• szemek

Néhány kiemelendő hatása:
• gombaellenes és vírusellenes tulajdonsággal bír
• eltávolítja a szervezetből a toxinokat és hulladékanyagokat
• visszaállítja a bél mikroflóráját
• csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet
• felgyorsítja a haj növekedését és megakadályozza a hajhullást
• javítja a vérkeringést
• segít az allergiás betegségek leküzdésében
• enyhíti az izom-, ízületi-és fogfájdalmakat
• antioxidáns, vizelethajtó és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik
• légutak betegségek gyógyítása (asztma, tüdőgyulladás)

A nőgyógyászatban olyan betegségek kezelésére használják, mint a candidiasis, vaginosis, endometriosis, méh fibroma és a genitális herpesz.
A fogorvoslásban a sztomatitis, fogínygyulladás és plakk kezelésére használják. Bőrbetegségek megelőzésére és kezelésénél is alkalmazható.

Az Aloe alkalmazása:
A gyomor (beleértve a nyombélfekélyt), a máj és a belek betegségei: Az Aloe leve helyreállítja az emésztést és csökkenti a gyomor-és bélgörcsök számát, enyhíti a gyomorégést.
Fekélyek, kelések, gyulladt bőr: A növényből készült kenőcsök erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, így letisztítják és elzárják az elhanyagolt sebeket és fekélyeket.
A húgyutak betegségei: A gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása segít.
Légúti megbetegedések: Az Aloe vera leve feloldja a köpetet, enyhíti az allergiás tüneteket és a köhögést.
Ínygyulladás: Külsőleg alkalmazva enyhíti az akut gyulladásos folyamatokat.
Az Aloe alapú samponok, öblítőfolyadékok helyreállítják a szőrtüszőket és erősítik a gyengített hajat, illetve gyorsítják annak növekedését.

Az Aloe levének otthoni használata
Természetesen gyógyszertárakban is lehet vásárolni különböző Aloe-tartalmú készítményeket és gyógyszereket, azonban a leghatékonyabb a friss, otthon termesztett növényből kinyert lé használata.

Az Aloe vera otthoni termesztése
A növény termesztése nem igényel különösebb erőfeszítést. Az Aloe száraz éghajlathoz alkalmazkodott, így nincs szükség rendszeres öntözésre - elegendő heti 1-2 alkalommal, télen csak havonta egyszer megöntözni. Érdemes viszont megemlíteni, hogy kedveli a meleget és a napot. Télen fontos védeni a növényt a hidegtől és a huzatoktól.

A legnagyobb, felül elszáradt leveleket érdemes levágni a lé kinyerése érdekében. Ezek általában a növény alján találhatók és gyorsan regenerálódnak. Az eljárás előtt hanyagoljuk az öntözést egy pár héten keresztül, mivel így fog felhalmozódni a levelekben a sok hasznos anyag.
A levágott leveleket fel kell vágni vagy el kell törni valamilyen módon. A levet kézzel is préselheti, vagy egy keverőn is áthajthatja e leveleket (bizonyos készítmények előállításához ez a módszer előnyös). Az aprózás előtt fontos eltávolítani a levél bőrét.
A frissen levágott levelek bírnak a legnagyobb gyógyító hatással, mivel néhány óra alatt a legtöbb hatóanyag szétesik. Sajnos így a kész levet sem lehet sok ideig tárolni (még hűtőszekrényben sem).

Ellenjavallat
Ne fogyasszon Aloe-tartalmú szereket a következő betegségek jelenléte esetén: méhvérzés, késői terhesség, a máj és az epehólyag betegségei, emésztési zavar
Külön figyelmet kell fordítani a megfelelő adagolásra, hiszen a növényben található bizonyos anyagok mellékhatásokkal járnak.
Nem szabad elfelejteni, hogy az Aloe-alapú készítmények nem helyettesítik az orvos által előírt kezelést, csak kiegészíthetik azt.
Használat előtt konzultáljon orvosával!




1 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy az Aloe ennyi mindenre jó. Köszönöm, hogy ennyire jól összeszedted és megosztottad velünk. Nekem az egyik kedvenc virágom a lótusz, és a múltkor itt olvastam arról a virágról is nagyon sok érdekeset. https://havasilotuszbetet.hu/lotusz-gyogyito-ereje/?v=35b5282113b8
    Üdv, Bea

    VálaszTörlés