A Sarjika (Kalanchoe daigremontiana/ Kalanchoe pinnata) egy Madagaszkárról származó
szobanövény. 200 faja ismert, amelyből 58-at több ország népgyógyászata is
alkalmaz. Nagyon ritkán virágzik, virága rózsaszín. Szaporodása nagyon
különleges: A levélszélen sok kis utódnövény található. A levélről lehullva a palánták
hamar rögzítik magukat gyökerecskéjükkel, ezért is kapta a sarjika az "elevenszülő"
előtagot.
A sarjika leve
A növény leve sok biológiailag
aktív anyagot tartalmaz: flavonoidokat, tanninokat, aszkorbinsavat
(C-vitamin), mikro- és makroelemeket (kalcium, vas, magnézium, stb.), poliszacharidokat és szerves savakat.
Gyógyhatásai közé tartozik a
gyulladáscsökkentés, a sebek, égések és fekélyek gyógyulásának felgyorsítása.
Antibakteriális hatásának köszönhetően a seb hamar feltisztul, a helyén pedig
sima felületű hegek képződnek.
Leve vírusellenes faktorokat is
tartalmaz, melyek a szervezetben található antivirális anyagok termelését javítják (ez
segít pl. az influenza és a herpesz leküzdésében). A növény leve bizonyos
penészgomba fajok növekedését gátolja és kis mennyiségű vizet is képes
fertőtleníteni.
A sarjika levének pozitív hatásait az
emberek régóta ismerik. Fogászati, sebészeti és nőgyógyászati alkalmazása is
elterjedt.
Fogászatban periodontális betegségek kezelésénél
(ínygyulladás, szájgyulladás, stb.) alkalmazzák. Sebészetben súlyos sebek és
égések, nőgyógyászatban pedig a szülés utáni sérülések, repedések gyógyítására
használják.
Orvosi alkalmazása mellett kozmetológiai célokra is használják, mivel
nagyszerű fiatalító hatása van.
Sarjika a
herpesz ellen
Használatával a herpesz 1 hét alatt
teljesen eltűnik. A herpeszhez rakhatunk egy félbevágott levelet, de egy sarjikalében áztatott szalvéta is teljesen jó.
A benne található bioaktív anyagok deaktiválják a vírust, így eltávolítva a
hólyagocskákat. A sarjika egyik legnagyobb erénye az
elérhetősége. Könnyen növeszthető és egészségügyi hatása mellett dísznövényként
is tartják.
A növény leveleiből készült lé
segíthet a következő betegségeknél: gasztrointesztinális betegségek, az epehólyag és a máj
betegségei, fejfájás, köszvény, reuma, ízületi gyulladás, a vese és húgyhólyag betegségei, mandulagyulladás, akut légúti
fertőzések, conjunctivitis, tüdőbetegségek, nőgyógyászati megbetegedések, stb.
3 éves korig vizes oldatként, 3 éves kortól tömény formában is alkalmazható.
Sarjika
levének előállítása
Kutatások bizonyították, hogy a sarjika leve több bioaktív anyagot
tartalmaz, ha a növény előzetesen 7 napig hűvös, sötét helyen tartják. A lé
kinyeréséhez friss leveleket használnak. A leveleket felaprózzák, kipréselik és
sokrétegű gézen átszűrik. A leszűrt levet befőttesüvegbe, hűvös sötét helyen
tárolják (10°C alatt). A keletkezett folyadék narancssárga színű, áttetsző vagy
enyhén opálos. Használat előtt érdemes forró vízben/vízfürdőben felmelegíteni.
A levelekből visszamaradt pép felhasználható külső kötés készítéséhez.
Fogyaszthatjuk mézzel keverve (1 teáskanálnyit, naponta 3-szor, étkezés előtt 30
perccel).
Használatához kapcsolódó
ellenjavallat eddig nem ismert! Hivatalos irodalom nem tartalmaz
ellenjavallatokat a sarjika használatával kapcsolatosan,
viszont figyelembe kell venni a növény iránti általános intoleranciát.
Ezt azért illene átgondolni, és némi szakirdalmi áttekintést végezni HITELES forrásokban, nem csak az internetes és népi mendemondákat közzétenni, ugyanis a "sarjika" (Kalanchoe daigremontiana) mérgező szívglikozidokat tartalmaz, mint az köztudott! Gyógynövényes oldalon ilyen növény fogyasztását ajánlani több, mint felelőtlenség, már ha komolyan veszik saját magukat, mint "szakemberek"(?)!
VálaszTörlésok
VálaszTörlés