2018. szeptember 29., szombat

Sarjika, az "elevenszülő" szobanövény


A Sarjika (Kalanchoe daigremontiana/ Kalanchoe pinnata) egy Madagaszkárról származó szobanövény. 200 faja ismert, amelyből 58-at több ország népgyógyászata is alkalmaz. Nagyon ritkán virágzik, virága rózsaszín. Szaporodása nagyon különleges: A levélszélen sok kis utódnövény található. A levélről lehullva a palánták hamar rögzítik magukat gyökerecskéjükkel, ezért is kapta a sarjika az "elevenszülő" előtagot.

A sarjika leve

A növény leve sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz: flavonoidokat, tanninokat, aszkorbinsavat (C-vitamin), mikro- és makroelemeket (kalcium, vas, magnézium, stb.), poliszacharidokat és szerves savakat.
Gyógyhatásai közé tartozik a gyulladáscsökkentés, a sebek, égések és fekélyek gyógyulásának felgyorsítása. Antibakteriális hatásának köszönhetően a seb hamar feltisztul, a helyén pedig sima felületű hegek képződnek.
Leve vírusellenes faktorokat is tartalmaz, melyek a szervezetben található antivirális anyagok termelését javítják (ez segít pl. az influenza és a herpesz leküzdésében). A növény leve bizonyos penészgomba fajok növekedését gátolja és kis mennyiségű vizet is képes fertőtleníteni.
A sarjika levének pozitív hatásait az emberek régóta ismerik. Fogászati, sebészeti és nőgyógyászati alkalmazása is elterjedt.
Fogászatban periodontális betegségek kezelésénél (ínygyulladás, szájgyulladás, stb.) alkalmazzák. Sebészetben súlyos sebek és égések, nőgyógyászatban pedig a szülés utáni sérülések, repedések gyógyítására használják.
Orvosi alkalmazása mellett kozmetológiai célokra is használják, mivel nagyszerű fiatalító hatása van.

Sarjika a herpesz ellen

Használatával a herpesz 1 hét alatt teljesen eltűnik. A herpeszhez rakhatunk egy félbevágott levelet, de egy sarjikalében áztatott szalvéta is teljesen jó. A benne található bioaktív anyagok deaktiválják a vírust, így eltávolítva a hólyagocskákat. A sarjika egyik legnagyobb erénye az elérhetősége. Könnyen növeszthető és egészségügyi hatása mellett dísznövényként is tartják.
A növény leveleiből készült lé segíthet a következő betegségeknél:  gasztrointesztinális betegségek, az epehólyag és a máj betegségei, fejfájás, köszvény, reuma, ízületi gyulladás,  a vese és húgyhólyag betegségei, mandulagyulladás, akut légúti fertőzések, conjunctivitis, tüdőbetegségek, nőgyógyászati megbetegedések, stb.

3 éves korig vizes oldatként, 3 éves kortól tömény formában is alkalmazható.

Sarjika levének előállítása

Kutatások bizonyították, hogy a sarjika leve több bioaktív anyagot tartalmaz, ha a növény előzetesen 7 napig hűvös, sötét helyen tartják. A lé kinyeréséhez friss leveleket használnak. A leveleket felaprózzák, kipréselik és sokrétegű gézen átszűrik. A leszűrt levet befőttesüvegbe, hűvös sötét helyen tárolják (10°C alatt). A keletkezett folyadék narancssárga színű, áttetsző vagy enyhén opálos. Használat előtt érdemes forró vízben/vízfürdőben felmelegíteni. A levelekből visszamaradt pép felhasználható külső kötés készítéséhez. Fogyaszthatjuk mézzel keverve (1 teáskanálnyit, naponta 3-szor, étkezés előtt 30 perccel).
Használatához kapcsolódó ellenjavallat eddig nem ismert! Hivatalos irodalom nem tartalmaz ellenjavallatokat a sarjika használatával kapcsolatosan, viszont figyelembe kell venni a növény iránti általános intoleranciát.


2 megjegyzés:

  1. Ezt azért illene átgondolni, és némi szakirdalmi áttekintést végezni HITELES forrásokban, nem csak az internetes és népi mendemondákat közzétenni, ugyanis a "sarjika" (Kalanchoe daigremontiana) mérgező szívglikozidokat tartalmaz, mint az köztudott! Gyógynövényes oldalon ilyen növény fogyasztását ajánlani több, mint felelőtlenség, már ha komolyan veszik saját magukat, mint "szakemberek"(?)!

    VálaszTörlés