A homoktövis gyógyító hatásai már régi idők óta ismertek voltak az ember számára. Erről a növény latin elnevezése is árulkodik (Hippophaé rhamnoides L. , Jelentése "Fényes ló”. Már az ókori görögök rájöttek arra, hogy a homoktövis leveleivel etetett lovak szőre fényesebbé és selymesebbé vált, ráadásul a sebeik is gyorsabban begyógyultak. Nem sokkal ezután emberek gyógyítására is elkezdték használni a növényt.
Mai tudósok megállapították, hogy a
homoktövis bogyói bonyolult összetétellel rendelkeznek és szinte az összes ma
ismert vitamint tartalmazzák (legnagyobb
mennyiségben C-vitamint, csak a csipkebogyó és a pirospaprika előzi meg relatív tartalomban).
A homoktövis tartalmaz még B1, B2,
B3, B6, és B9-vitamint is. A bogyókban található K-vitamin az anyagcserét
segíti. A béta-karotin jó hatással van a
verejték-es könnymirigyeinkre. Nagy mennyiségben tartalmaz még A-provitamint,
E-vitamint és további hasznos anyagokat - flavonoidokat, szerotonint, almasavat,
borkősavat, oxálsavat, ionokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas), olajat
(9%-ot a húsa, 12%-ot a magjai), csersavakat, pektint, növényi antibiotikumokat
és egyszerű cukrokat (glükózt és fruktózt 3-6%-ban).
Emellett a homoktövis bogyók
kalóriaértéke viszonylag alacsony - nagyjából 82 kcal/100 g. Zsírsavai
többnyire telítetlenek (palmitolsav, olajsav). Ez a komplex vegyület biztosítja a homoktövis egyedülálló jótékony
hatását a szervezetünkre. A homoktövist sokféleképpen
használják az orvostudományban. Mindenekelőtt érdemes felhívni a figyelmet a
növény sebgyógyító tulajdonságara és a
bőrre gyakorolt jótékony hatására.
A
homoktövis jótékony hatásai:
•A
"rossz” koleszterin (LDL/low-density lipoprotein) szintjének csökkentése
•Immunrendszer
megerősítése
•Vércukorszint
csökkentése
•Vitamin-hiány
megelőzése
•Potencianövelés
(B-vitamin család)
•Érrendszer
rugalmasságának megemelése
•Trombózis
megelőzése
A
homoktövisből készült termékeket a következő betegségeknél alkalmazzák:
•Gyomorfekély
és nyombélfekély, szív- és érrendszeri betegségek, onkológiai betegségek, felső
és alsó légúti betegségek,
•nőgyógyászati
megbetegedések, szájüregi megbetegedések (sztomatitisz, ínygyulladás), aranyér, proctitis, anális repedések, anémia,
•hasnyálmirigy
betegségei, reuma és köszvény, szemészeti megbetegedések (szürkehályog, égések)
Homoktövis
bogyók
A homoktövis bogyói nyers formában
a leghasznosabbak, mivel bennük található a legtöbb biológiailag aktív anyag.
Sajnos a friss bogyók hamar megromlanak, ezért az
orvoslásban inkább a növényből készült leveket, olajokat, kenőcsöket
használják. Ezek nagy része megtalálható a gyógyszertárakban. Ettől függetlenül a friss reszelt bogyókat alkalmazhatjuk
égési sérüléseknél, fagyásnál vagy gennyes bőrkiütéseknél. A székrekedés
kezeléséhez használhatjuk a bogyókból készült főzetet: 1 teáskanálnyi bogyóhoz
adjunk 200 ml forralt vizet és 1 teáskanálnyi mézet. Ezt az adagot meleg
formában, naponta egyszer fogyasszuk. Főleg terhes nőknél
alkalmazzák ezt a hashajtót, mivel
a szintetikus gyógyszerek fogyasztása ellenjavallt.
Homoktövis
olaj
A homoktövis olaj több
készítményben is előfordul. Az olaj tiszta formában gyógyszertárakban található
meg, de önállóan is meg lehet próbálni kinyerni az olajat a
friss bogyókból. Ha a bogyók levét állni hagyjuk pár napig, a felszínen
megjelenik egy olajos réteg (ez maga a homoktövis olaj). Az olajat hűtőben,
sötétített üvegben ajánlott tárolni. Az olajat a kozmetikusok és masszőrök is
gyakran használják, mivel tökéletesen átitatja a bőrt, eltávolítja az elhalt
bőrsejteket, és megtartja a vizet. A homoktövis olaj képes eltávolítani a
ráncokat, erősíti a hajszálakat és a körmöket.
Egyéb
homoktövis termékek
A homoktövis bogyóiból lekvárt,
kompótot, szirupot és édességeket is gyártanak, a levét különböző italokhoz
adják hozzá (bár a hőkezelés során sok hasznos anyagot veszítenek a bogyók).
Lekvár
készítése
1 csésze pépesített bogyóhoz adjunk
hozzá 1,5 csésze cukrot. Ezután alacsony hőfokon kevergessük, míg a cukor fel
nem oldódik. A lekvárt forralni nem kell, mivel sok hasznos anyag és vitamin elveszhet így. A kész lekvárt hűvös helyen
(akár a hűtőszekrényben) tároljuk. A téli időszakban ajánlott a fogyasztása,
mivel olyankor gyengült immunrendszerrel és vitaminhiánnyal rendelkezünk.
Cukrozott
bogyók
A cukrozott
bogyók elkészítéséhez kizárólag a bogyókra és cukorra van szükségünk 1:2
arányban. Fontos, hogy a bogyók frissen szedettek legyenek. A cukrot és a
bogyókat keverje össze, majd hűvös helyen tárolja.
Homoktövislé
A homoktövis levének kinyeréséhez
használhatunk facsarógépet, de elkészíthetjük máshogy is - a bogyókat tegyük
forró vízbe pár percre, majd több gézrétegen keresztül préseljük
őket össze. Ezt a levet öntsük össze sziruppal (1 kg cukor + 170 ml víz), majd
helyezzük hűvös helyre pár órára, közben időnként kevergessük. Miután hagytuk
állni, forraljuk a levet 15 percig és a kész terméket öntsük befőttes üvegekbe (hűvös helyen tároljuk).
Homoktövis
levelek
A növény levelei is rendkívül
hasznosak és sok biológiailag aktív anyagot tartalmaznak. Ilyen például a hiporamin, ami egy antivirális hatásáról ismert alkaloid. A
homoktövis leveleiből teát lehet főzni. A tea rendszeres fogyasztása élénkítő
hatású, javítja a bél perisztartikáját, enyhíti a depressziót és
álmatlanságot, megnyugtatja az idegrendszert és eltávolítja a érzelmi
feszültséget.
A levelekből főzetet is
készíthetünk. 1 evőkanálnyi aprózott levélhez adjunk hozzá 1 csésze forralt
vizet. Ezt a keveréket tegyük egy külön edénybe, az edényt pedig tartsuk forró
vízben 15 percig. A főzet erősíti az immunrendszert, elég heti egyszer fogyasztani.
A homoktövis leveleivel
találkozhatunk a gyógyszertárakban árult biológiailag aktív adalékokban (melyek
erősítik a idegrendszert) és az akut légzőszervi megbetegedések elleni
gyógyszerekben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése