2018. szeptember 8., szombat

Az akupunktúra pozitív hatásai


Ma az akupunktúrát az egyik leghíresebb alternatív gyógymódnak tekintik a világi orvoslás körében. Ennek ellenére a kezelés előzetes, szakorvossal folytatott konzultációt igényel.
Az akupunktúra az emberi test energiainformációs struktúrájára kifejtett hatás. A kínai orvostudomány szerint ahhoz, hogy helyreállítsuk azt az energiát, ami az ember szervezetében kering, ki kell mutatni a problémás területeket és meghatározni a helyet, ahol meg lett zavarva az energia menete. Az energia helyreállításához hatni kell a biológiailag aktív pontokra, többek között az akupunktúra segítségével is.
A kutatási adatok alapján az akupunktúra alkalmazása az esetek 80-90%-ában javítja az ember egészségi állapotát, emellett ritkán, szinte soha nem jár nehézségekkel.
Hol segít az akupunktúra:
Központi és perifériás idegrendszeri betegségek
Gerincbetegségek, ízületi betegségek
Különböző eredetű fejfájások (beleértve a migréneket)
Anyagcserezavarok (beleértve az elhízást)
Csökkent immunitás, allergiás reakciók, gyakori megfázások, torokbetegségek, asztma, tüdőbetegségek
Depresszió, pánikrohamok, alvászavarok, krónikus fáradtság
Gyomor- és bélbetegségek, májbetegségek
Húgyúti rendellenességek, szexuális zavarok, nőgyógyászati megbetegedések
Különböző függőségek (alkohol, nikotin, gyógyszerek, kábítószerek, stb.)
...
Az akupunktúra elvégzésére kevés ellenjavallat van, ezek pedig a következők:
1 év alatti gyermekeknél szigorúan ellenjavallt, a 70 év feletti idős embereknek sem javasolt
Terhes nőknél ellenjavallt - összehúzódhat a méh, ami vetéléshez vezethet
Akut fertőző betegségek, hepatitis, tuberkulózis, gyulladásos betegségek, AIDS, nemi betegségek jelenléténél ellenjavallt
A szervezet súlyos kimerülése esetén, rossz- és néhány jóindulatú daganat, vérbetegségek (hemofília, leukémia), néhány bőrbetegség, súlyos mentális rendellenességek jelenléténél ellenjavallt
Az akupunktúra fajtái:
Az akupunktúrát testi (egész test, kivéve a fül) és aurikuláris (fül-) akupunktúrára lehet bontani.
Az első esetben a testen található pontokra, a másik esetben a fülkagylón található reflexogén zónákra fejtünk ki hatást.
Az akupunktúra elvégzéséhez különböző tűket használnak (ez az érintett területtől függ). A testi akupunktúrás tűk jó minőségű fémből, míg a fülakupunktúrás tűk sebészeti rozsdamentes acélból készülnek. A tűk lehetnek eldobhatók vagy újrafelhasználhatók, néha ezüsttel vagy arannyal borítják őket.
Fájdalmas-e az akupunktúra?
A tűszúrás jól tolerálható, bár az érzések egyéniek és függenek az ember személyes érzékenységi küszöbétől. A tűk lekerekített végűek, ezért csak széthúzzák a bőrt, nem szúrják át azt. Enyhe nyomást és lüktetést lehet érezni az érintett pontokon, néhányan kisebb zsibbadást, melegséget vagy viszketést tapasztalnak a tűszúrás után.

A fülakupunktúra

A fülakupunktúra fajtái:
1. A tűk injekciója a fülkagyló biológiailag aktív pontjaiba (10-30 percre).
2. Mikrotűk használata - a mikrotűk hosszabb ideig hatnak a fülkagyló biológiailag aktív pontjaira. Ezek a kis tűk bőrszínű tapaszokhoz vannak rögzítve, így a fülhöz szorosan kapcsolódva több napon keresztül fejtik ki gyógyító hatásukat. A mikrotűk nem okoznak kellemetlenséget, szinte nem is érezni őket.

A fülkagyló speciális kezelési lehetőségeket nyit meg, mivel:
Magas koncentrációban tartalmaz biológiailag aktív pontokat - kb. 200-at (a testi akupunktúra a kb. 1000 testen található pontból ugyanennyit használ aktívan)
Képes hatni szinte az összes belső szervre, mivel a biológiailag aktív pontok információt továbbítanak az agynak, ahonnan a szervek működését tudja befolyásolni a szervezet.

A fülakupunktúra gyógyhatásai
A fülön találhatóak olyan pontok, melyek hatnak az éhség- és szomjúságérzetre. A fülakupunktúra segítségével semlegesíthető az agykéreg éhségért felelős területe. Ezt a módszert alkalmazzák elhízás kezelésekor is. A mikrotűk serkentik az élvezet- és boldogsághormon (dopamin és szerotonin) termelését, ezért a fülakupunktúrával elért fogyás nem jár depressziós hangulattal, ingerlékenységgel, álmatlansággal és szorongással.
A dopamin nevű hormon a nikotinfüggőség kialakulásában is fontos szerepet játszik. A fülakupunktúra segítségével alternatív dopaminforráshoz jut a szervezet, ami segít a dohányzásról való leszokással.
A fülakupunktúrát segédeszközként fájdalom enyhítésére is használják. Az agykéreg bizonyos területeire hatva az eljárás serkenti az endorfinek termelését, melyek fájdalomcsillapító tulajdonsággal rendelkeznek. Használják migrének, hát-, nyak- és gerincfájdalmak kezelésénél. Szintén alkalmazzák neuralgiánál, ízületi- és izomfájdalmaknál.
Ezen kívül a neurotranszmitterek (dopamin, szerotonin) a pszichotikus állapotunkat is befolyásolják. A depresszió és álmatlanság mellett a fülakupunktúra segítséget nyújt a pánikbetegségek és szorongások leküzdésében, javítja az alvási minőséget.

A fülakupunktúrás kezelés időtartama
Egy teljes fülakupunktúrás kezelés 3-5 ciklusból áll, az egyes gyógykezelések között 3-7 nap szünettel. A gyógyuláshoz elegendő 1 teljes kezelés, de súlyosabb betegségek esetén 1-2 hónap kihagyás után megismételhető a folyamat. Gyakran már az első tűszúrás után érezhető a fülakupunktúra pozitív hatása. A gyógykezelések mennyiségét a diagnózistól függően a kezelőorvos határozza meg.
A mikrotűk előnye az, hogy egyidejűleg alkalmazhatók reflexoterápiás, akupunktúrás, manuálterápiás és homeopátiás kezelések mellett. Fájdalommentesek, nincs semmilyen mellékhatásuk és - szemben a szintetikus gyógyszerekkel - nem okoznak függőséget és nem igényelnek ütemezést. A mikrotűk akkor is hatnak, miközben az ember alszik, nyugalmi állapotban van. Ezzel mozgósítja a szervezet belső tartalékát és erejét, biztosítja a gyógyulást, a természetes védelem helyreállását és a méreganyagok eltávolítását a kiválasztó szervrendszeren keresztül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése