2018. szeptember 8., szombat

A hajdinakása pozitív hatásai


A hajdinakása jó hatással van a szív-és érrendszerre, továbbá a vérképzést is segíti. Magas a réz-, vas-és magnéziumtartalma (gyakran még a rizsnél is több magnéziumot tartalmaz). Az atherosclerosis (érelmeszesedés), stroke, szívrohamok és egyéb szív-és hólyagmegbetegedések megelőzésére is használják.
A szakértők a cukorbetegeknek is ajánlják rendszeres fogyasztását. A hajdinakása jól hat a gyomor-bél traktusra, javítja az emésztést és az anyagcserét, megtisztítja a szervezetet a toxinoktól és salakanyagoktól. Alkalmazható az idegrendszer serkentésére, a stressz és depresszió leküzdésére.
Mivel segít kivonni az emberi szervezetből a nehézfémsókat és radionuklidokat, ezért a kedvezőtlen ökológiai környezetben élő embereknek is megéri fogyasztani a hajdinakását.

Gyermekek számára is nagyon hasznos. A hajdina összetételében található, anyagok hozzájárulnak a gyermek egészséges és kiegyensúlyozott növekedéséhez és fejlődéséhez. Érdemes már fiatal korban beiktatni a hajdinakását az étrendbe, mert idő szükséges az ízének és állagának megszokásához.
A hajdinakását ajánljuk még terhes és szoptató anyáknak idősebb embereknek. Olyan emberek is bátran fogyasszák rendszeresen, akik figyelnek alakjukra vagy túlsúllyal rendelkeznek. A testsúly mellett a köröm, a haj és a bőr állapotát is javítja, energiát ad, növeli a hatékonyságot.
A hajdina kalóriaértéke:
A hajdina magok kalóriaértéke 313 kcal/100 g. 100 g elkészített hajdinakása 132 kcal-t tartalmaz. Ha hetente maximum 2-3-szor fogyaszt hajdinakását, nem kell aggódnia, hogy felesleges kilókat fog felszedni.

A hajdinakása előkészítése:
A hajdinát mossa meg. Adjon hozzá vizet, sót. Forrásig melegítse, távolítsa el a keletkezett habot. Csökkentse minimálisra a hőfokot és zárt edényben főzze a 20-25 percig. A hajdinakása elkészülte után adjon hozzá egy kis vajat.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése