A hajdinakása jó hatással van a
szív-és érrendszerre, továbbá a vérképzést is segíti. Magas a réz-, vas-és
magnéziumtartalma (gyakran még a rizsnél is több magnéziumot tartalmaz). Az atherosclerosis (érelmeszesedés), stroke,
szívrohamok és egyéb szív-és hólyagmegbetegedések megelőzésére is használják.
A szakértők a cukorbetegeknek is
ajánlják rendszeres fogyasztását. A hajdinakása jól hat a gyomor-bél traktusra,
javítja az emésztést és az anyagcserét, megtisztítja a szervezetet a toxinoktól
és salakanyagoktól. Alkalmazható az idegrendszer serkentésére, a stressz és
depresszió leküzdésére.
Mivel segít kivonni az emberi
szervezetből a nehézfémsókat és radionuklidokat, ezért a kedvezőtlen ökológiai
környezetben élő embereknek is megéri fogyasztani a hajdinakását.
Gyermekek számára is nagyon
hasznos. A hajdina összetételében található, anyagok hozzájárulnak a gyermek
egészséges és kiegyensúlyozott növekedéséhez és fejlődéséhez. Érdemes már fiatal korban beiktatni a
hajdinakását az étrendbe, mert idő szükséges az ízének és
állagának megszokásához.
A hajdinakását
ajánljuk még terhes és szoptató anyáknak idősebb embereknek. Olyan emberek is
bátran fogyasszák rendszeresen, akik figyelnek alakjukra vagy túlsúllyal rendelkeznek. A testsúly mellett a
köröm, a haj és a bőr állapotát is javítja, energiát ad, növeli a
hatékonyságot.
A hajdina kalóriaértéke:
A hajdina magok kalóriaértéke 313
kcal/100 g. 100 g elkészített hajdinakása 132 kcal-t tartalmaz. Ha hetente
maximum 2-3-szor fogyaszt hajdinakását, nem kell aggódnia, hogy felesleges
kilókat fog felszedni.
A hajdinakása előkészítése:
A hajdinát mossa meg. Adjon hozzá
vizet, sót. Forrásig melegítse, távolítsa el a keletkezett habot. Csökkentse
minimálisra a hőfokot és zárt edényben főzze a 20-25 percig. A hajdinakása
elkészülte után adjon hozzá egy kis vajat.
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése