2018. szeptember 8., szombat

Mi a köpölyözés és mire jó?


A köpölyözés során kicsi, körte alakú edényeket (köpölyöket) használnak. A legtöbb üvegből készül, de létezik műanyag-, gumi- és bambuszköpöly is. Régen üveg helyett rézből vagy állati szarvakból  készítettek köpölyöket. Ma a köpölyözést orvosi- és szépségápolási célokra használják.
A köpölyözés első leírása a Tang-dinasztia koráig (kr. u. 619-907) vezethető vissza, ekkor az akupunktúrával együtt tanították a kínai orvosi iskolákban. A "orvostudomány atyjának" tekintett Hippokratész is gyakran javasolta a köpölyözés használatát, még akkor is, ha "a betegség, amelyre irányul, mélyen gyökerezik a testben". Mint kiderült, a bennszülött Észak-amerikai törzsek is használták az eljárást.
A köpölyök testen való elhelyezése pontos végrehajtást és előzetes felkészülést igényel. A polimer anyagokból készült köpölyök gyengébb erősségűek a üveghez képest, viszont használatuk jelentősen egyszerűbb.

Alkalmazásuk "száraz" és "véreztető" módszerre bontható:
A "száraz" módszer során a köpölyök egyszerűen elhelyezésre kerülnek a kijelölt bőrfelületen.
A "véreztetés" során (természetesen eltér a középkori módszerektől) a bőrfelületet enyhén felsebzik, utána ráhelyezik a köpölyöket. Így az edények nyomásának hatására kisebb vérzés tapasztalható. Ezt a módszert nem javasolt önállóan végrehajtani, a megfelelő helyeken végzett szakszerű vágásokat csak tapasztalt szakember végezheti.

A köpölyözés működési elve

A köpöly belsejében vákuum képződik, melynek hatására az rögzül a testen. A belül keletkezett nyomásnak hála intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés. Ez a húzóhatás olyan erős, hogy még a bőrnél mélyebben található szövetekre és szervekre is hat. A köpölyözés segíti a szövetek táplálását és hozzájárul a gyulladások és ödémák gyors gyógyulásához. A nyirok- és véreket tágítva a köpölyök feloldó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást biztosítanak.

Az alapvető betegségek, ahol hagyományosan használják a köpölyözést:
Különféle mellkasi gyulladásos betegségeknél (asztma, hörghurut, tüdőgyulladás, stb.), bordaközi idegek fájdalmánál(intercostalis neuralgia), ideggyökérgyulladásnál (radiculitis), krónikus és akut izomgyulladásnál (myositis), furunkulózisnál (bőrtüszőgyulladás).
A köpölyözést gyakran használják a sportorvoslásban, ahol helyreállító eszközként szolgál az izom- és ízületi fájdalmaknál (melyek nagyobb fizikai terhelés következményeként jelentkeznek). Jelentősen gyorsítja az izomrostok regenerálódását, így javítja a sporteredményeket is. A köpölyözés segít a fejfájásokkal, magas vérnyomással, végtagok ödémájával, az időjárás-érzékenységgel és a szédüléssel. A köpölyöző masszázs nagyszerűen egészíti ki a sima gyógy- vagy sportmasszázsokat. Az eljárás nélkülözhetetlen eszköze a hát-, nyak-, derék-, és ízületi fájdalmak gyógyításának.
A köpölyözés javítja a páciensek közérzetét, erősíti az immun- és idegrendszerüket. Kozmetológiai szempontból javítja a bőr és a szubkután szövet állapotát, fiatalít, kisimítja a ráncokat és eltávolítja a narancsbőrt. A köpölyözés elengedhetetlen megfázásnál, mivel aktiválja az immunrendszert, kiüríti a légutakat és gyulladáscsökkentő hatással bír a tüdő és a felső légutak területén. Az asztmás betegeknél csökkenti az asztmás rohamok számát, tágítja a hörgőket, enyhíti a fulladást, normalizálja a mellkasi vérkeringést, jelentősen javítja a tüdő szellőzését és ennek következtében javítja a vér oxigén-telítettségét is.
Mikor ellenjavallt a köpölyözés: Tüdővérzésnél, hemofíliánál, antikoagulánsokat tartalmazó gyógyszer szedésénél, szívproblémáknál, tüdőtuberkulózisnál, rosszindulatú daganatok jelenléténél, bőrbetegségeknél vagy sebzett bőrnél, általános kimerültségnél, láz (38 fok feletti testhőmérséklet) vagy izgatott állapot esetén.

A köpölyözés erős hatású eljárás, rendszeres gyógyszerszedés mellett óvatosan alkalmazzuk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése